Drivet i livet

Den här tiden, med pandemi, har fått mig att tänka. Jag har lärt mig mycket om mig själv och många pusselbitar har fallit på plats. Jag har förstått att jag har en mycket starkt driv att få tillhöra ett sammanhang. När jag ser tillbaka på mitt liv så har jag alltid varit rädd att stå utanför att inte vara inkluderad. Har ofta känt mig vilsen och rotlös, ensam bland vänner eller i familj. Kanske har det med att göra att min mamma var sjuk hela min uppväxt, och dog då jag bara var 11 år. Mina syskon är mycket äldre än mig och de har alltid haft fullt upp mitt sitt egna. Pappa gifte om sig och jag blev en gäst i mitt egna hem. Som barn hade jag inte så många vänner. Min räddning blev att jag skaffade pojkvänner från att jag var 14 år gammal. Deras familjer blev min familj och där fick jag min trygghet och kände en tillhörighet.

Jag längtade efter att få en egen familj, att få skapa det jag längtat så mycket efter själv. Att få bli fru och mamma. Och jag är så tacksam över att jag nådde mitt absolut viktigaste mål och dröm i livet. Men likväl, så infinner sig känslan av ensamhet och utanförskap allt som oftast ändå. Vi har vänner runt omkring oss, men de har såklart, som många andra, också fullt upp med familjer, aktiviteter och andra vänner som tar deras tid.

Tillfällen när man ofta träffar familjer, sitter vi ensamma om vi inte tar tag i situationen själva. Tolka mig rätt; jag älskar att ordna fester; planera och laga mat. Men ibland hade det varit så skönt att vara den som istället blir inbjuden och inte behöva stå bakom alltihop. Längtan efter att tillhöra ett större sammanhang är stor. Det är en sorg för mig att vi inte tillhör en större familj som värnar och finns för varandra. Den familjen måste dock inte ha blodsband.

Stunder av hemarbete gör att jag känner mig ännu mer ensam, och när jag varit hemma för många dagar så drabbar det mig. Jag blir då låg, ledsen och drivkraften försvinner - allt känns då meningslöst Jag mår bäst av att ha full kalender, känner en stress över obokade helger och hade önskat att jag istället skulle njuta av att ha en helg framför mig av att bara göra ingenting men det passar mig inte alls tyvärr.

Jag funderar ofta på mitt varför, meningen med livet, mitt IKIGAI. Jag har svårt att hitta drivkraften i mitt liv.

Jag vill inte att någon ska ta illa upp, ingen ska känna sig utpekad bland mina vänner eller familj. Detta handlar inte om någon specifik person, utan det handlar om mig själv. Jag vill vara observant på mitt mående, och är rädd att hamna i känslan av meningslöshet. Den känslan bryter ner mig. Jag vill lägga mitt egna mående i mina egna händer och inte känslan av att jag bara finns till genom andra. Därför vill jag hitta vad som är mina egna drivkrafter. För mig är det stort och skrämmande att erkänna detta för mig själv, ännu mer inför er. Känns utlämnande och naket och jag skäms.

Jag lyssnade på Kristin Kaspersens podd, där hon intervjuade Christina Stielli om "Verktyg som hjälper dig ur tunga perioder". Där fick jag tips på en övning som jag ska testa för att få fram mina tre drivkrafter i livet. Kanske vill du hänga på? Kanske känner du igen dig i mina känslor, eller är du nyfiken på vad dina Drivkrafter är? Gör då denna övning med mig.

Övning: Ta ett papper och en penna, skriv helst för hand och inte på dator. Skriv upp 50 stycken drivkrafter (tex hälsa, pengar, tillhörighet, omsorg, karriär mm). Efter någon dag tar du fram pappret och stryker hälften av orden som beskriver dig minst. Ytterligare några dagar senare gör du samma sak, stryk hälften. Fortsätt så här till du endast ha tre drivkrafter kvar. Dessa är de som beskriver dig bäst och utifrån dem kan du sedan hitta motivation och på det sättet hitta meningsfullhet.

Jag kommer börja med denna övningen och se vart den tar mig. Kanske behöver jag ta professionell hjälp igen för att nå hela vägen fram. Jag är tacksam över den trygghet och den kärlek min man och mina barn ger mig - sedan hoppas jag att jag får tusen barnbarn så jag kan få den där bullriga stora familj som står varandra nära, som jag drömmer om!

I helgen tog jag fram min kamera och försökte fånga den känslan jag bär på då jag fotade några tulpaner på temat Drivkraft. Jag ville få upp en av bilderna i min prinstshop, jag kunde inte bestämma vilken så jag gjorde en omröstning på Instagram av de bilder du ser i detta blogginlägg. Är du nyfiken på vilken som röstades fram är du välkommen in HÄR

Januari och Februari erbjuder jag 10 % rabatt på mina bilder, så kika in i min PRINTSHOP och ange "drivkraft" vid beställning.

Kram.


  • 0 visningar

Gillar