Soft Buns- Recept

Har ni testat Soft Buns? Eller Steamed buns som man kallar det ibland också. Jag har ätit det vid ett tillfälle tidigare hos några goda vänner, men aldrig ute på restaurang. Ofta penslas dem med sesamolja, och eftersom jag inte tål det så tänkte vi att vi måste testa att baka dessa själva. Sagt och gjort. Konditorn (som jag envisa att kalla honom - trots att han inte varit konditor på typ 8 år. Ha ha ha) satte degen och jag förberedde alla tillbehör. Det var riktigt gått, barnen älskade det. Men nästa gång måste jag ha mer asiatiska ingredienser. Jag vet bara inte vad....
Denna gången hade vi pulled pork, picklad rödlök, strimlad rödkål, avokado, koriander, fetaost och vitlökssås. Vi testade med att ångkoka dem i kastrull, men när det inte fungerade riktigt så bytte vi till att sätta på ångfunktionen på vår ugn. Vilket fungerade mycket bättre.

Om ni vill testa så har jag delat receptet nedan.

Recept hämtat från allt om mat"

Ingredienser: 25 g jäst, 2,5 dl vatten, 1 msk rapsolja, 1 msk strösocker, 2 krm salt,
5,5 dl vetemjöl special (330g) + 1 dl till utbakning, 0,5 tsk bakpulver


Steamed buns – gör så här:
 1. Värm vattnet till 37°. Blanda jästen med vatten, olja och socker. Rör om så att jästen löses upp. Låt blandningen stå 2–3 min, så att jästen ”vaknar”. Tillsätt salt och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop en smidig deg i maskin, ca 5 min, tills degen släpper degbunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  g

 2. Ta upp den färdigjästa degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 14 jämnstora bitar.


 3. Klipp ut 14 bitar av smörgås- eller bakplåtspapper, ca 8 x 8 cm. Knåda och rulla en degbit i taget till en boll. Kavla ut den till en oval.


 4. Pensla ovansidan med olja. Lägg ett runt redskapsskaft mitt på. Vik över till en halvmåne. Dra bort skaftet, lägg degbiten på ett papper.


 5. Lägg de kavlade och ihopvikta degbitarna i en ånginsats i bambu eller kastrullånginsats. Lägg på lock och låt dem stå ca 10 min.

  g

 6. Koka upp vattnet i en wokpanna eller sauteuse. Ställ korgen med bröden över ångan. Locket ska vara på. Ånga 5 min. Dra bort från värmen och låt stå ca 1 minut. Gör samma sak med resten av degen.


 7. Fyll bröden och servera dem varma. Här har vi fyllt de nyångade bröden med smakrika godsaker så som kimchi (koreansksyrad vitkålssallad), den starka chilisåsen sriracha, lite hackad chili, salladslök och pulled pork.

 • 164 visningar

Gillar

Kommentarer