Vietnamesik kväll

I går bjöd vi hem vår föräldragrupp, de två familjerna som vi lärde känna när vi gick den förberedande adoptionskursen 2007. Under dessa tolv år som vi känt varandra har det hunnit komma 4 fantastiska barn till oss. Våra två hjärtebarn; Vince 10 år från Vietnam, Lucia 7 år från Taiwan, Olle 8 år från Korea till familjen Reichel-Rydén och Noah 9 år från Filippinerna till familjen Bystedt. Tänk så himla bra det blev allting- om vi bara visste det då när vi satt på den där kursen och traggalde oss igenom allt studiematerial som inte alltid var så himla roligt. 
Nu när vi precis kommit tillbaka från vår semester i Vietnam så ville vi bjuda hem familjerna för att berätta om landet och äta Vietnamesiskt.
Ska vi vara helt ärliga så var inte maten så jättegod i Vietnam. Så vi kände inte riktigt för att bjuda på något från resan. Vi bjöd i stället på vår variant på Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, koriander, avokado, böngroddar, morötter, gurka, isbergssallad. Dessa dippade vi i chillihet Nuoc Cham sås. Barnen dippade i soja- den goda vi köpte i Vietnam.

Till detta bjöd vi på en Vietnamesisk köttbullesoppa ”Báhn mi" - en blandning av Nationalrätten Pho och en Vietnamesisk smörgås med liknande smaker. Denna soppan har vår vän Oscar tipsat om tidigare och nu var det andra gången vi lagade denna rätt.
Soppan blev mycket uppskattad av alla gäster, även barnen tror jag? Så jag tänkte dela med mig receptet så jag verkligen tycker ni ska testa. Vår gäst Stefan tyckte den var så god, en riktig smakexplosion i munnen som han uttryckte det. Receptet hittar ni längst ner i detta inlägget.

Vi hade en fantastisk trevlig kväll tillsammans som avrundades med fruktsallad, med vaniljglass och salt kolasås. Vi tittade på melodifestivalen innan kvällen blev sen och vi till slut var tvungna att bryta upp. Så tacksam för att ha dessa vänner runt mig, vi delar så mycket tillsammans och det är härligt att även barnen börjar lära känna varandra. Adoption är ett fantastiskt sätt att bli förälder på. Vi har inte bara fått världens bästa barn vi har även fått världens bästa föräldragrupp!


Köttbullesoppa Bàhn mí
Soppa med syrlig smak av citrongräs och matiga smakrika köttbullar. Toppad med rostad baguette, chilisås och majonnäs är den flirt med Vietnam och den smaskiga mackan Bahn mi.

4 vitlöksklyftor
4 citrongrässtjälkar
1,5 msk riven ingefära
1,2 l kycklingbuljong
1,5 msk fisksås

Köttbullar
1 ägg
3 salladslökar
0,5 kruka koriander
400 g fläskfärs
1,5 msk fisksås
1 msk srirachasås
1 tsk socker, gärna kokos

Till soppan
2 morötter
2 salladslökar
0,5 kruka koriander
olja till stekning

Servera med sriracha, majonnäs och rostade baguettebitar
Garnera med koriander

Gör så här:

Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs den mjuk i en gryta ca 2 minuter under omrörning utan att den får färg. Dela citrongräset på längden och banka på det med knivskaftet. Tillsätt citrongräset och ingefäran i grytan och fräs 30 sekunder till. Tillsätt buljongen och fisksåsen och koka ca 15 minuter. Sila eller plocka upp citrongrässtjälkarna. Vispa upp ägget till köttbullarna i en bunke. Strimla löken och koriandern fint, även stjälkarna, och blanda med ägget och alla övriga ingredienser. Forma ca 24 st bullar. Stek dem i olja i en stekpanna eller sjud dem i omgångar i buljongen ca 5 minuter. Skala och strimla moroten och skiva salladslökarna. Fördela bullarna och buljongen i tallrikar. Toppa med grönsakerna. Servera med sriracha, majonnäs och baguette. Garnera med koriander.

TIPS: Lägg till risnudlar för en matigare soppa.

  • 646 visningar

Gillar

Kommentarer

Josefine
,
Så glad för att vi alla sågs hos er igår! Tack för underbar mat, mysigt häng och fina samtal! Lycka till med köket.